Bellingat, un portal specializat în investigații jurnalistice, a fost declarat ”indezirabil” în Rusia, asta după ce fusese inclus și pe deja celebra – în sens negativ al termenul – listă a ”agenților străini”. Rusia lui Putin continuă această luptă cu jurnaliștii și cu instituțiile mass-media care încearcă să își exprimele punctele de vedere, altele decât cele transmise de oficialii Kremlinului.
Încă de acum 10 ani, Vladimir Putin a decis că are nevoie de o primă pârghie de care să se folosească pentru a reduce la tăcere protestele opoziției, respectiv controversata lege a ”agenților străini”.
Semnalul din care reieșea că Federația Rusă este decisă să ”regleze conturile” cu persoanele și organizațiile incomode pentru Kremlin a apărut în anul 2012, iar opoziția – nu foarte vitaminizată, totuși, aflată mai mereu în pericolul unei scăderi fatale a glicemiei – s-a trezit și cu o bilă de fier la picior.
În luna iulie a acelui an, Parlamentul Rusiei a adoptat legea referitoare la așa-zișii ”agenți străini”, solicitând ONG-urilor ruse să se înregistreze la Ministerul Justiției din Federația Rusă drept ”organizații care îndeplinesc funcții de agenți străini” în cazul în care primesc finanțare din străinătate și se implică în activități descrise, în mod vag, ca ”activități politice”.
Pentru autoritățile fin Federația Rusă condusă de Vladimir Putin, oricine nu respectă ”litera legii” impusă de la Kremlin este un dușman al statului, unul care ”face jocurile” SUA și ale Occidentului. Portalul Bellingat, ale cărui investigații au ”deranjat” Kremlinul, a fost acuzat că ar reprezenta o ”ameninţare” pentru ordinea constituţională şi securitatea Federației Ruse.
Portalul Bellingcat s-a remarcat, de mai mult timp, prin investigaţii care au demascat implicarea serviciilor secrete ruseşti în otrăviri, asasinate, explozii, dar şi alte operaţiuni controversatepurtate atât în interiorul ţării, cât şi în străinătate, mai ales în Europa, a notat adevarul.ro.
Jurnalistul Hristo Grozev a declarat că – prin decizia declarării Bellingcat ca organizaţie ”indezirabilă” în Rusia – ”Kremlinul nu dorește altceva decât să incrimineze orice colaborare sau chiar referire la articolele portalului”.
Pe de altă parte, în contextul unei cenzuri din ce în ce mai dure în Rusia lui Putin, The Insider – site de ştiri cu sediul în Letonia – şi Central and Eastern Europe Law Initiative (CEELI) riscă, la rândul lor, să fie etichetate de autoritățile ruse drept ”organizaţii ”indezirabile”.
Citește și: